Säkerhet

När det handlar om säkerhet gäller ju exakt samma saker för våra äventyr som för vilken hajk som helst. Scoutorganisationerna har riktlinjer och regler som är bra att känna till, och som är grundade i sunt förnuft. Följ dem! Då täcks också era äventyr av scoutförsäkringarna.

Det är läge att avsätta en stund vid planeringen och fundera på vad som kan gå snett. Om ni inte känner alla deltagare sen innan, är det bra att be att få hälsokort så ni känner till allergier och liknande. Om äventyret är en del eller ett tema på en vanlig hajk kommer förhoppningsvis säkerheten ”på köpet” med det som alltid gäller för våra utfärder. Om man däremot gör något lite ambitiösare i stil med ett rollspel som går över mer än en dag eller något med avancerad rekvisita och kläder, finns det kanske viss risk att man glömmer bort en del säkerhetsgrejor mitt i det äventyrliga. Här följer några punkter som det är bra att hålla i minnet. Äventyrsambitionerna får – trots allt - aldrig gå ut över säkerheten. Här är några saker att hålla i minnet:

Eld

Kom ihåg att eld alltid skall bevakas, och släckas ordentligt. Om rövarföljet jagar bort deltagarna från lägerelden ute i skogen, måste de också ha ett par hinkar vatten i bakgrunden, så att de kan släcka innan jakten fortsätter. Marschaller är stämningsfulla som belysning, men måste tittas till. Tänk också på att alltid kolla ev. eldningsförbud!

Nödbrev

I alla lägen där deltagarna ska lösa problem eller förflytta sig på egen hand för en tid och det inte finns någon funktionär eller ledare som kan hjälpa till, är det läge med ett nödbrev. Om man har ett nödbrev för hela äventyret, måste man fundera lite så det kan täcka upp flera olika situationer. Det enklaste är kanske att ha ett telefonnummer till en av ledarna i brevet –om deltagarna har mobiltelefoner och det finns täckning, förstås!

Mat och vatten

Om det ingår mat i äventyret, se till att den hamnar där den ska – i hungriga magar. Det är inte kul att gå hungrig, vare sig det ingår i äventyret eller ej. Om ni har diabetiker bland deltagarna, är det livsnödvändigt! Och, särskilt om det är varmt, se till att det finns vätska till alla, och att alla får chansen att dricka regelbundet. Det gäller också funktionärer!

Sjukvård

Ha alltid en sjukvårdslåda till hands, gärna dold, men alla funktionärer ska veta var den finns!

Kartor

Se till att kartor som verkligen ska följas av deltagarna är väl gjorda och rekade! Om ni är tveksamma, offra lite av häftigheten, det är inte värt det om deltagarna går bort sig. Kanske en modern orienteringskarta inkopierad på baksidan av den snygga handritade de får?

Transporter

Om ni gör ett äventyr som ligger lite mer bortom ära och redlighet, och särskilt om det handlar om mer än en dag, se till att det finns en transportmöjlighet om någon gör illa sig eller måste åka hem. Om ni inte har tillgång till bil själva, se till att avtala med någon innan som har bil och som ni kan ringa om det skulle behövas.

Rekvisita/vapen/tillhyggen

En äkta stridsyxa piggar alltid upp! Särskilt på väggen till ditt Tolkien-värdshus. Men se till att den stannar på väggen, och vare sig ramlar ner eller hamnar i händerna på en uppjagad deltagare när Saurons orcher anfaller värdshuset. All sådan rekvisita måste man ha koll på, särskilt om det är ett äventyr där kan börja gå vilt till. Annars får stridsyxan stanna hemma. Samma sak gäller vanliga knivar. Vi bär ju med oss dem på hajkerna, men de bör inte följa med ut när Dunder-Karlssons anhang ska övermannas. Inte i första hand för att någon skull få för sig att använda dem som vapen, men de kan ändå lätt hamna på marken och skada någon. Se till att de stannar i ryggsäckarna.

Terräng

Önsketerrängen för äventyr är ofta ganska kuperad. Klyftor, stup, forsande bäckar och stora stenblock ger fantastiska möjligheter och miljöer. Tänk bara på att lägga äventyrligheterna så att det går att ta sig fram (och äventyra) utan livsfara och överdrivna strapatser, och att kuperad terräng är MYCKET svårare att ta sig fram i när det är mörkt.

Sjöäventyr

En piratjakt till sjöss är häftigt. Men se till att hålla på sjövettet. Och i en bra piratutstyrsel ingår flytväst, utan undantag.

Pyroteknik

Rätt använd pyroteknik kan ge höjdpunkter till många äventyr. Kom bara ihåg säkerheten, både vad gäller brandrisk och personskador. Alla effekter har säkerhetsavstånd som man måste tänka på. Mer avancerad pyroteknik är för proffs, och skall skötas av proffs. Lita inte på hemgjorda lösningar!

Latrin

Även äventyrare bajsar. Och skogstroll. Om äventyrarna och skogstrollen är många och ska vara ute mer än några timmar, är det läge att se till att det finns en toa eller latringrop med möjlighet att tvätta händerna. Och om man har ett lite mer vildsint äventyr, bör toan ”fridlysas” så att alla kan få sitta i lugn och ro.