Dokument

En läcker medeltida karta som du lagt ner din själ i och lämnar ut på ett vanligt vitt A4-papper, eller ett hemligt dokument från Franska revolutionen som ser ut som om det just har kommit ut ur laserskrivaren, riskerar att inte bidra till stämningen så som det var tänkt. Stämningsskapande dokument kräver tidsenligt papper! Nedan kommer därför tips på olika metoder för att åldra dokument och uppnå olika effekter. Börja om möjligt alltid med att skriva/skriva ut texten eller kartan på det släta papperet innan du börjar åldra. Du kan kan alltid spara en del tid eller få ett annorlunda resultat genom att utgå från ett papper som redan är färgat.

Färgning med te/kaffe för gul/brun färg

Det är bara att doppa eller pensla sitt dokument i starkt te eller kaffe och låta det torka. Om du använder pensel, stryk på båda sidor! Ibland kan man behöva fler omgångar om man vill ha mörk eller ojämn färg, då kan det vara användbart att torka papperet helt eller delvis i mikrovågsugn emellan. Vanlig ugn går också bra, men den höga temperaturen gör ofta papperet väldigt skört om man inte ser upp. I en mikro slutar ugnen värma när vattnet avdunstat, så det är lättare. Jobba på en glasskiva eller liknande. Om det ska se slitet ut, passa också på att gnugga och skrapa på kanter och hörn medan papperet är fuktigt, det ger ett mer naturligt resultat.

Färgning med järnsalt för gråaktig färg

I det här fallet ger man papperet ett första dopp/strykning med vanligt te (behöver inte vara starkt), låter det nästan torka och stryker på en andra gång med svag lösning av nåt järnsalt (typ 1-5 g/liter, stålull löst i vinäger går bra!). Testa först på en annan pappersbit, det är lätt att det blir för mörkgrått om man har för mycket järnsalt! Gör rent penslar och grejor noga, det är inte giftigt, men kommer att gråfärga allt möjligt om det finns kvar på ytor och verktyg.

Fläckar

Fläckar kan ju komma av allt möjligt, och det enklaste är väl helt enkelt att… fläcka ner! Experimentera! En lagom urklämd tepåse som man duttar med är toppen för diffusa fläckar. En användbar sak är pulverkaffe, som man smular till fint mjöl mellan fingrarna och strör på sparsamt över papperet medan det är fuktigt/blött. Det blir ganska små fläckar som ger ett fint ”gammalt” intryck. Om man kombinerar det med järnsalt blir det svartgrå fläckar som ser ut som mögelfläckar. Om man vill ha ”matfläckar” är matolja alltid bra, tänk på att fläcken kommer att bli större och större under en tid, så en droppe olja blir en rätt stor fläck till sist… Lägg på feta fläckar sist, annars tar åldringen dåligt.

Bränd kant

Att göra papper genom att helt enkelt bränna kanterna med eld funkar alltid, men kan vara lite svårt att styra, och om du ska göra många blir det både rök och lukt som kan oroa grannar och brandvarnare… Här är ett sätt att göra brända kanter på dokument som vare sig ryker eller luktar, och det är dessutom lätt att styra hur bränt du vill ha det!

Du behöver:

Börja med att åldra ditt papper på det sätt du vill. Om du vill ha det ”nutida”, fuktar du det med vatten bara. Papperet ska vara fuktigt men inte genomblött när du lägger på salmiaklösningen.

Lägg ditt dokument på en plan, slät yta, t ex en glasskiva eller bricka. Sedan lägger du med en pensel på ganska generöst med salmiaklösning där du vill att dokumentet ska vara bränt. När du är klar låter du papperet torka färdigt, eller torkar det i mikrovågsugn.

Sedan lägger du ditt dokument mellan två andra papper och stryker någon minut med torrt strykjärn. Papperet kommer nu att bli ”bränt” där salmiaklösningen varit, med en lagom övergång till ”obränt” papper där lösningen trängt in delvis i det fuktiga papperet. Slutligen smular du bort överflödigt bränt papper längsmed kanterna, och saken är klar!

Processen går ut på att salmiaken frigör saltsyra vid hög temperatur som ”bränner” papperet, men syramängderna är mycket små och det är papperet som tar upp det mesta… Se dock till att alltid jobba med mellanläggspapper, och torka av strykjärnets sula med en fuktig trasa när du är klar!

Arbetsgång vid åldring av papper

Här är ett schema över arbetsgången för att få olika resultat med de här teknikerna: (Torka) med parentes betyder att papperet inte ska torka helt, utan vara fuktigt.