Bakgrund till wikin

I en dunkel scoutlokal långt borta, för länge sedan, samlades en grupp äventyrare, och slöt en pakt som skulle förändra deras liv...

Inte så långt borta egentligen. Och inte SÅ länge sen. Lokalen låg mitt i Stockholm, tillhörde Mäster Olof-Råcksta scoutkår, året var 1987, och de närvarande var ett gäng överåriga seniorscouter med kaffemuggar som hade åkt till ett arrangemang på Vässarö med äventyrstema. De planerade en häftig återträff för deltagarna i en scoutstuga på Mälaröarna. Återträffen blev av, temat var gästabud hos Kung Arthur, och på kvällen bjöds det en nattlig jakt efter Den Heliga Graal, med trollkarlar, chiffer och mystiska väsen.

Det var början. Sen blev det Piratäventyr på Vässarö, Agentjakter i Stockholms gränder, Tolkienrollspel i Upplandsskogarna och mycket mer. Av kompisgänget i lokalen i Gamla Stan plus övriga intresserade blev ett roverscoutlag, Vargarna, som kom att lägga ner sin själ i att göra äventyr åt varandras avdelningar och även för Stockholmsregionens seniorscouter under 80- och 90-talet.

Det fanns ett sug efter den här typen av äventyr. Arrangemangen blev oerhört populära, deltagare gjorde egna äventyr, ledare tog med sig idéerna hem till avdelningarna. Under den här tiden var också levande rollspel under uppsving, något som bidrog till äventyrstrenden.

Med detta kom också frågor och behov av att veta HUR man gör äventyr. Inte bara hur man syr fina kläder, utan även hur man syr ihop storys, fixar rekvisita, får det praktiska att fungera och planeringen att hålla. För att möta detta behov (och för att det var roligt!) startades Vargarnas Äventyrskurs 1991.

Idén var att göra avdelningsarbete och arrangemang roligare och mer lockande för både scouter och ledare, och att peppa för något som vi tyckte hade gått förlorat i mycket av den scouting som bedrevs ute på kårerna: Äventyrsanda, något som Baden-Powell beskrev som en viktig ingrediens i Scouting.

Kursen blev en succé, och har sedan hållits nästan varje år fram tills idag. Tonvikten låg de första åren på större äventyrsarrangemang, men redan efter ett par år fick kursen sitt nuvarande fokus på avdelningsarbete och hajker i den mindre skalan.

Kursteamet har också utvecklats. Från att från början ha varit uteslutande Vargar, har vi idag berikats med äventyrliga personer från många håll inom scoutrörelsen. Den första utgåvan av Äventyr och Spänning kom ut 1993, utgiven tillsammans med en projektgrupp i Svenska Scoutförbundet, och var en bok som man fick med sig från Äventyrskursen, som ett slags sammanfattning.

När boken så småningom gick ur tryck, beslöt vi oss för att göra en utökad och omarbetad upplaga, utgiven på egen hand. Först tänkte vi oss en print-on-demand-lösning, men till slut bestämde vi oss att vara tidsenliga i 2010-talet och istället publicera boken i form av en wiki.